Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Κύριε Στουρνάρα, παγωμένα συγχαρητήρια



Photo: Γιάννης Κόντος




Η κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο να μειωθεί η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης. Μέχρι να συμβεί ένα θαύμα, λοιπόν, θα συνεχίζεις να κρυώνεις και να κουτουλάς στην αιθαλομίχλη…


Γράφει ο Σπύρος Σεραφείμ



Το πρωί των Χριστουγέννων, την ώρα που εσύ έτρωγες μελομακάρονα και ευχόσουν «Χρόνια Πολλά» στους αγαπημένους σου ανθρώπους, τρεις άντρες από την κυβέρνηση δεν υπολόγιζαν αργίες και σχόλες – είχαν μίτινγκ. 


Στη σύσκεψη ήταν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης και ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Κι όταν η συνάντηση τελείωσε, η αποφασιστικότητα των αποφάσεών τους έκανε γκελ πάνω στους παγωμένους τοίχους του σπιτιού που μένεις.


Στα βασικά θέματα που συζητήθηκαν, υπήρχε (και) το ζήτημα της θέρμανσης των σπιτιών μας, που εσχάτως πάει πακέτο με ολόκληρα κομμάτια αιθαλομίχλης.


 «Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, αλλά η θεραπεία δεν είναι η μείωση της τιμής του πετρελαίου» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας. «Έτσι ανοίγουμε ένα παράθυρο στο λαθρεμπόριο καυσίμων και δίνουμε σε όλους ανεξαιρέτως το επίδομα θέρμανσης, ακόμη και, στην ακραία περίπτωση, για θέρμανση πισίνας. Εμείς θέλουμε να επιδοτήσουμε τους φτωχότερους» σημείωσε.


Την παραμονή των Χριστουγέννων, μαζί με τα παιδάκια που έλεγαν τα κάλαντα, βγήκαν τσάρκα στην ατμόσφαιρα ορισμένων πόλεων της Ελλάδας αιωρούμενα σωματίδια και, μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, ξεπέρασαν τα όρια. Η αιθαλομίχλη είναι εδώ και κάνει αισθητή την παρουσία της, κάθε φορά που ο καιρός ρίχνει παγωμένες ριπές στη χώρα μας.


 Έτσι, οι ανάσες έχουν γίνει πιο δύσκολες στην πόλη, πολλές φορές κόβεις με το μαχαίρι την αιθαλομίχλη, την «τζακίλα». 
Ειδικά από το απόγευμα και μετά, σε πολλά τζάκια και ξυλόσομπες καίγονται τα πιο απίστευτα υλικά, ο κόσμος κρυώνει και δεν μπορεί να ζεσταθεί στο ίδιο του το σπίτι.


Το μέτρο, όμως, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, είναι απόλυτα επιτυχημένο – και δεν το λέω εγώ. Σε αυτό συνηγόρησαν -πέραν του κυρίου Στουρνάρα- και οι κύριοι Γεωργιάδης και Μανιάτης. Έτσι, αποκλείεται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να μειωθεί η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης, ως μέσον για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης.


 Πάντως -όχι, για να μη λέμε- ο υπουργός Οικονομικών το έθεσε στην τρόικα το αίτημα για μείωση του Εδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), αλλά η τρόικα το απέρριψε, μαζί με το αίτημα για τη διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης. Και αφού δεν θέλει η τρόικα, ποιοι είμαστε εμείς που θα κάνουμε κάτι διαφορετικό;


Όπου μαζί μας στη «μάχη για το κρύο», ποιος θα το έλεγε, έχουμε συμμάχους τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, αλλά και 41 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Όλοι εκείνοι συμφωνούν μαζί μας περί κρύου στα σπίτια μας, περί αιθαλομίχλης που μας πνίγει, όσο και για την οικονομική αποτελεσματικότητα του μέτρου.


Το πρωί, όμως, των Χριστουγέννων, ο υπουργός Οικονομικών, το δήλωσε καθαρά: «Το μέτρο της εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης κρίνεται απολύτως πετυχημένο και η κυβέρνηση πιστώνεται το μέτρο».


Κύριε Στουρνάρα, έχετε τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια για την αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού. Θα σας έδινα το χέρι μου για χειραψία ή για ένα γρήγορο χάι φάιβ, αλλά είναι παγωμένο, κρυώνω, κρυώνουμε, ενώ ατενίζουμε την αιθαλομίχλη, λες και ζούμε συνεχώς σε φουγάρα βιομηχανικής ζώνης. 


Κύριε υπουργέ, έχετε κάτι πιο πρακτικό να εφαρμόσετε σχετικά ή θα πρέπει να αρχίσουμε ασκήσεις διαλογισμού, για να μάθουμε στον εγκέφαλό μας να μη δίνει εντολή ότι κρυώνουμε;


Ξέρω, κύριε υπουργέ, μπορεί όλα αυτά να σας φέρνουν γέλωτα και να προσμετρούνται σε σας ως βαθύτατος λαϊκισμός. Όμως, είδατε, είμαι κύριος, δεν ανέφερα ότι «όπου ευημερούν οι αριθμοί, οι Έλληνες πένονται». Άλλωστε, ίσως και ο βελονισμός να είναι μια καλή λύση επ’ αυτού – και ζητώ συγγνώμη που δεν το σκέφτηκα πιο νωρίς, αλλά με το κρύο έχει παγώσει (και) ο εγκέφαλός μου.


Και πάλι συγχαρητήρια για την αποτελεσματικότητα του μέτρου σας. Να βάλω τώρα ένα σφηνάκι-με κάτι, να πιούμε, να ζεσταθούμε και για να το γιορτάσουμε;





ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.