Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΥΛΟΣ Η G-20 ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ Β.Πούτιν: Δεν "μάσησε" τα λόγια του και τα "έχωσε" σε ΗΠΑ και Βρετανία


Στα… δύο χωρίστηκαν οι ηγέτες της G-20 λόγω της Συρίας με τον οικοδεσπότη Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να μην δείχνει καμία ανοχή απέναντι στις ΗΠΑ 
και σε όσους υποστηρίζουν μία στρατιωτική επιχείρηση κατά του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσσαντ χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις ότι χρησιμοποίησε ο ίδιος τα χημικά και χωρίς βέβαια να υπάρχει το «πράσινο φώς» από τον ΟΗΕ.




Το defencenet.gr πρώτο έγραψε χθες για ψυχροπολεμικό κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής των 20 οικονομικά ισχυρών χωρών του κόσμου. Και επιβεβαιώθηκε. Η χειραψία μεταξύ Πούτιν και Ομπάμα (φωτό) ήταν η μοναδική φορά που οι δύο ηγέτες βρέθηκαν δίπλα-δίπλα με τα βλέμματα τους να προδίδουν την ψυχρότητα μεταξύ τους.


Ο Ρώσος πρόεδρος δεν ήθελε δίπλα του τον Αμερικανό Πρόεδρο στο τραπέζι
των συνομιλιών και έγινε αλλαγή θέσεων, ενώ ο δεύτερος πήγε στο δείπνο μόνος του, με καθυστέρηση μισής ώρας. Η συνάντηση των δύο βέβαια ποτέ δεν έγινε.

 
Έθεσε το θέμα της Συρίας και εξέφρασε στη Σύνοδο την άποψη της Ρωσίας πώς χωρίς στοιχεία ότι ο Μπασάρ αλ Άσσαντ χρησιμοποίησε τα χημικά στη Δαμασκό στις 21 Αυγούστου και χωρίς απόφαση του ΟΗΕ μία στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία συνιστά "επίθεση".


 Να σημειωθεί πώς η Μόσχα έχει αμφισβητήσει ευθέως τα στοιχεία ΗΠΑ και Βρετανίας και υποστηρίζει πώς τα χημικά τα έριξαν οι αντάρτες.


Είχε προηγηθεί η δήλωση του Πούτιν ο οποίος αποκάλεσε τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι «ψεύτη» που παραπλάνησε το Κογκρέσο για να πάρει το πράσινο φως για επέμβαση στη Συρία, όταν άκουσε τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας να λέει ότι στη Συρία δεν υπάρχει η Αλ Κάιντα.


Πληροφορίες θέλουν μάλιστα τον εκπρόσωπο του Ρώσου Προέδρου να τα «χώνει» στη Βρετανία για τη στάση της στο θέμα της Συρίας, αν και ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εισέπραξε ένα μεγάλο χαστούκι από τους ίδιους του τους βουλευτές.

 «Η Βρετανία είναι ένα μικρό νησί, για το οποίο δεν νοιάζεται κανείς, παρά μόνο οι ολιγάρχες που αγοράζουν την Τσέλσι!».


Η φοβερή ατάκα φέρεται να ειπώθηκε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων και προκάλεσε την οργή του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος σύμφωνα με τα αγγλικά μέσα ενημέρωσης αποχώρησε από τις εργασίες της Συνόδου.


 Σημειώνεται πώς οι Βρετανοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν με σθένος πώς ο Άσσαντ ευθύνεται για τη χρήση των χημικών.



Η Ρωσία έχει στο πλευρό της την Κίνα που αντιτίθεται σε μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, καθώς και άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, ενώ η Γερμανία υποστηρίζει μια «ειρηνική λύση» στο θέμα της Συρίας, προφανώς μη θέλοντας να στηρίξει την απόφαση Ομπάμα για επίθεση. 


Σε μία κίνηση αβρότητας ο Βλαντιμίρ Πούτιν σκέπασε την Άνγκελα Μέρκελ με μία κουβέρτα όταν αυτή άρχισε να κρυώνει.  
Οι ΗΠΑ από την άλλη έχουν θερμό υποστηρικτή τη Γαλλία, που είναι έτοιμη να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις κατά της Συρίας.
Το ψυχροπολεμικό κλίμα στη Σύνοδο των G-20 επιβεβαίωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα. Όπως έγραψε στο twitter 

«το δείπνο βαδίζει προς το τέλος του, σε αυτό "επιβεβαιώθηκε" η διαίρεση της ομάδας των G20 για τη Συρία».


Μετά την εμφανή «διαίρεση» στη Σύνοδο, εκεί όπου ο Αμερικανός Πρόεδρος πίστευε πώς θα βρει και άλλους συμμάχους και θα ενισχύσει τη διπλωματική του επιρροή χωρίς να τα καταφέρει, ο Μπάρακ Ομπάμα εμφανίζεται έτοιμος να παρακάμψει την οδό του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να επιτεθεί στη Συρία αμέσως μετά την έγκριση από το Κογκρέσο.



Κάτι πάντως που μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και δυσάρεστες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, δεδομένου ότι και οι δυνάμεις που αναπτύσσονται είναι πλέον μεγάλες από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες των δύο πλευρών.




Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.