Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013

Εδώ θα παραιτηθείτε κύριε Σαμαρά, όχι στις Βρυξέλλες
“ Ο Αντώνης Σαμαράς, φαίνεται πως ξεχνά το πολιτικό του παρελθόν και την Ιστορία ”

  Του Κώστα Καπνίση  Ταξίδι – αστραπή, το οποίο θα διαρκέσει λίγες μόνο ώρες, σχεδιάζει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Οι βαλίτσες θα ετοιμαστούν με την ημερομηνία να δείχνει την 17η Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Η επίσημη δικαιολογία του ξαφνικού ταξιδιού, το οποίο προηγείται λίγων ημερών από τις γερμανικές εκλογές αλλά και την επίσημη άφιξη της τρόικα στην Αθήνα, είναι οι συνεννοήσεις με παράγοντες και ανώτατα στελέχη της ΕΕ, προκειμένου να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες και το χρονοδιάγραμμα ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα.


 Τον πρωθυπουργό αναμένεται να συνοδεύσει ο υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για τα θέματα της ελληνικής προεδρίας, Δημήτρης Κούρκουλας. Τι πραγματικά συμβαίνει; Είναι τόσο εκτός τόπου και χρόνου η ελληνική κυβέρνηση ή όλα εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο ενός σχεδιασμού, ο οποίος έχει ως στόχο τη δρομολόγηση ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων;
Η τραγική πέρα από κάθε άποψη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου είναι «στριμωγμένη στα σχοινιά». Έχει απωλέσει το όποιο λαϊκό έρεισμα. Ακόμα και των πιο φανατικών οπαδών της. Οι κινητοποιήσεις και ο «καυτός» Σεπτέμβρης δείχνουν να παίρνουν σάρκα και οστά και όπως όλα δείχνουν, θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στις μετέπειτα εξελίξεις. Όσο και να προσπαθεί να κρυφτεί από τις ευθύνες της η ελληνική κυβέρνηση, το πικρό «ποτήρι» δεν φαίνεται να το γλιτώνει.


 Η κατάρρευσή της είναι θέμα χρόνου. Στην περίπτωση δε που όπως όλα δείχνουν, η τρόικα έρθει με απαιτήσεις για την επιβολή και λήψη νέων δυσβάσταχτων μέτρων σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας, οι ασκοί του Αιόλου θα ανοίξουν και οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες.
Η κυβέρνηση Σαμαρά, έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, ότι δεν πρόκειται να πάρει νέα μέτρα εκτός των ήδη συμφωνηθέντων. Παρόλα αυτά, οι διαρροές που λένε ότι η τρόικα ζητά και επίσημα τα κλειδιά της χώρας δε βρίσκουν απάντηση από τα κυβερνητικά στελέχη.


 Οι συγκυβερνώντες δείχνουν με κάθε τρόπο ότι επιθυμούν διακαώς να φτάσουν ως την άνοιξη του επόμενου έτους. Είτε γιατί πιστεύουν ότι κάτι θα έχει αλλάξει μέχρι τότε είτε γιατί θέλουν απλά να μείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία υπηρετώντας πιστά την Άνγκελα Μέρκελ και τους δανειστές ως αντάλλαγμα.Ο πολιτικός χρόνος όμως της κυβέρνησης έχει τελειώσει. Το μόνο που απομένει ως «όπλο» στα χέρια της συγκυβέρνησης είναι ότι κρατά στα χέρια της το πλεονέκτημα κάθε κυβέρνησης, που δεν είναι άλλο από τον εκλογικό αιφνιδιασμό και κατά συνέπεια τον περιορισμό της επερχόμενης ήττας (αν όχι συντριβής).


 Αυτός είναι πιθανότατα και ο λόγος του αιφνιδιαστικού ταξιδιού του Αντώνη Σαμαρά στις Βρυξέλλες. Πηγαίνει να ενημερώσει τους εταίρους – δανειστές πως αδυνατεί πλέον να κυβερνήσει και να δηλώσει την πρόθεσή παραίτησής του. Ακόμα και τώρα δεν έχει το πολιτικό θάρρος να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό και να του πει ότι παραιτείται επειδή απέτυχε και οι πολιτικές που εφάρμοσε, κατ’ εντολή της τρόικας, όχι μόνο απέτυχαν αλλά κατέστρεψαν την ελληνική κοινωνία και οικονομία.Ο Αντώνης Σαμαράς, φαίνεται πως ξεχνά το πολιτικό του παρελθόν και την Ιστορία. Ο ίδιος ανέτρεψε ουσιαστικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1993 και οδήγησε τη χώρα σε εκλογές για το καλό της, όπως είχε πει. Ας πράξει το ίδιο και τώρα αλλά ενώπιον του ελληνικού λαού και των ψηφοφόρων του.
 Δείτε το χαρακτηριστικό video με όσα είπε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για τον Αντώνη Σαμαρά στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ το 1993:ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.