Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Οι σειρήνες θα ηχήσουν και πάλι αύριο στην ελεύθερη Κύπρο στις 5.30 π.μ



Νύχτα της 19ης Ιουλίου. Ο τουρκικός στόλος με την αποβατική δύναμη πλησιάζει ανενόχλητος τις ακτές της Κύπρου παρότι εντοπίζονται από τα ραντάρ των ακτών. Η μη εκμετάλλευση αυτής της νύχτας θα αποδειχθεί μοιραία. 





Ο Σίσκο προσπαθεί στην Άγκυρα να αποτρέψει την επιχείρηση χωρίς όμως εξουσιοδότηση για μια σαφή απειλή παρε­μπόδισης της. 
Και στην Κύπρο; Αδράνεια εν όψει του επερχόμενου κινδύνου, ανικανότητα στην εκτί­μηση της κατάστασης και τη λήψη αναγκαίων μέ­τρων, ανικανότητα στην αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης

  Η εσχάτη προδοσία δεν είναι κάτι πε­ρισσότερο απ’ αυτά. Προδότης δεν είναι μόνο ο συνειδητός και ο αμειβόμενος πράκτορας. Μπορεί να είναι και ένας ηλίθιος εθνικόφρων.



Σαράντα χιλιάδες τούρκοι στρατιώτες, υπό την υποστήριξη της Τουρκικής Αεροπορίας και του Ναυτικού, εισβάλλουν παράνομα στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο τουρκικός στόλος επιτίθεται στο λιμάνι της Κερύνειας και τα σημεία όπου βρίσκονται ελληνοκυπριακές δυνάμεις.


Την ίδια ώρα, τα στρατόπεδα της Λευκωσίας, δέχονται εκατοντάδες βόμβες από τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, και μετατρέπουν το ηλιόλουστο καλοκαιρινό πρωινό, σε πραγματική κόλαση για τους Ελληνες και ελληνοκυπρίους στρατιώτες που δεν εγκαταλείπουν το Στρατόπεδο τους, προσπαθώντας να αμυνθούν.




Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο με το ‘’έτσι θέλω’’. –‘’Ο τουρκοκυπριακός λαός ζήτησε την επέμβαση,’’ θα ισχυριστεί. Κι ενώ η Συνθήκη Εγγυήσεως ορίζει ρητά πως η εγγυήτρια χώρα που επέμβει, οφείλει να διαφυλάξει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, εντούτοις , η Τουρκία, εισβάλλει στην Κύπρο και κατέχει τμήμα της…


Η Κυπριακή Δημοκρατία καλεί την Τουρκία, να προσφύγουν και οι δυο χώρες στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να γνωματεύσει κατά πόσο νόμιμα εισέβαλε η Τουρκία στην Κύπρο. Η γειτονική χώρα, όμως αρνείται.



Πέντε μέρες πριν από την εισβολή, στις 15 Ιουλίου 1974, εκδηλώνεται πραξικόπημα υποκινούμενο από τον Δημήτρη Ιωαννίδη [επικεφαλής της Χούντας στην Αθήνα]
  κατά   του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Μακαρίου, ο οποίος αρχικά καταφεύγει στην Πάφο και από ΄κει στο εξωτερικό.





39 χρόνια μετά και οι μνήμες είναι νωπές…  

Για τους  χιλιάδες συμπατριώτες μας
 που πολέμησαν με γενναιότητα κατά του τούρκου εισβολέα. 
Για τον διωγμό…Τον ξεριζωμό….

Είναι η μέρα που γράφτηκε στις σελίδες της Ιστορίας, 
με τα πιο μελανά γράμματα….


Πολεμικό ανακοινωθέν-20 Ιουλίου 1974 

 Το πρώτο ραδιοφωνικό ανακοινωθέν από το ΡΙΚ για την τουρκική εισβολή. Το βίντεο είναι από την προσγείωση των τούρκων αλεξιπτωτιστών στο τουρκοκυπριακό θύλακα του Κιόνελι





Ο πρώτος καταπέλτης αποβατικού πέφτει στην παραλία Πεντεμίλι Κυρήνειας, σε περιοχή όπου αναμενόταν κατά τα ελληνικά σχέδια. Οι άνδρες αποβιβάζονται από τα αποβατικά με άνεση μεγαλύτερη και από εκτέλεση άσκησης.




                          ΧΡΟΝΙΚΟ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.