Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016

«…ν΄αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκιο…»

    
«Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος/ δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν΄αγωνίζεσαι για την ειρήνη και/ για το δίκιο» 
έγραφε ο ποιητής Τάσος Λειβάδιτης.


Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης σήμερα και οι «αρμόδιοι», από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, μέχρι τους ηγέτες των χωρών του «πολιτισμένου» κόσμου, συνεχίζουν τα κούφια λόγια. 
Κούφια λόγια, που σε πολλές περιπτώσεις είναι βαμμένα με αίμα.  Ομιλίες γενικόλογων διακηρύξεων, που δεν θίγουν κανέναν και κυρίως δεν θίγουν αυτούς που κατασκευάζουν τους πολέμους.
Και την ίδια στιγμή χιλιάδες και χιλιάδες πρόσφυγες ξεκινούν ένα μεγάλο ταξίδι ελπίδας και απελπισίας, προς τη «πολιτισμένη»Δύση, για να γλιτώσουν από το χαμό στις πατρίδες τους. 

Και την ίδια στιγμή αυξάνονται τα χιλιάδες και χιλιάδες θύματα σε πολλές γωνιές του πλανήτη, όπου το κεφάλαιο «μοιράζει» τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και συνεχίζει το γεωστρατηγικό παζάρι.  
Δεν έχουμε (και ούτε θέλουμε να έχουμε) καμία σχέση με τις υποκριτικές ευχές τους για Ειρήνη.
Επιμένουμε στο ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη
«Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος/ δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν΄αγωνίζεσαι για την ειρήνη και/ για το δίκιο». 
Ακολουθεί απαγγελία του ποιήματος από τον Κώστα Καζάκο και ακριβώς από κάτωολόκληρο το σπουδαίο ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη.  

Σημείωση: 

Στην κεντρική φωτογραφία του θέματος είναι ένας μικρός πρόσφυγας.Ένα μικρό παιδί. Δεν έκανε τίποτα άλλο από το να περπατά μόνος στην Εθνική προς Ειδομένη, πριν λίγους μήνες… 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.