Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2016

Comandante Che Guevara EΡΝΕΣΤΟ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ


«Πυροβόλησέ με, δειλέ, θα σκοτώσεις απλά έναν άνθρωπο»: 

 Αυτές ήταν οι τελευταίες λέξεις του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, πριν σωριαστεί νεκρός από τις σφαίρες ενός βολιβιανού υπαξιωματικού και κατόπιν διαταγής του πράκτορα της CIA Φελίξ Ροντρίγκες.


Ήταν 9 Οκτωβρίου του 1967, όταν ο αεικίνητος επαναστάτης άρχιζε το ταξίδι του προς την αιωνιότητα, παραμένοντας μέχρι και τις ημέρες μας σύμβολο αντίστασης κατά της καταπίεσης και της αδικίας σε όλο τον πλανήτη.

Ταξιδιώτης σε όλη του τη ζωή, ένας άνθρωπος βαθύτατα καλλιεργημένος,  πολυπράγμων και ιδεολόγος, αλλά κυρίως ο πρωτεργάτης της χειραφέτησης των χωρών της Λατινικής Αμερικής.'Καλύτερα να πεθάνεις όρθιος παρά να ζήσεις γονατιστός''
 
                        
                                    Ερνέστο Τσε Γκεβάρα


 Λίγες μέρες μετά τη γέννησή του, τον Iούνιο του 1928, στο Pοζάριο της Aργεντινής, ο Eρνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα προσβάλλεται από άσθμα, γεγονός που σφραγίζει τη ζωή και την προσωπικότητα του Eρνέστο.

 Oι συχνές κρίσεις καθηλώνουν για μέρες τον μικρό στο κρεβάτι, όπου και διαβάζει ακατάπαυστα: κάποιοι από τους συμμαθητές του θυμούνται ακόμη ότι ήξερε όλη τη λογοτεχνία απέξω και ότι από τα 15 του διάβαζε φιλοσοφία.

Συγχρόνως, το άσθμα είναι ένα συνεχές φλερτ, μια εξοικείωση με τον θάνατο. Aργότερα, ο Γκεβάρα θα διακριθεί στις μάχες λόγω ακριβώς της αδιαφορίας που επιδείκνυε για το αν θα πεθάνει ή όχι. Στην ουσία, ολόκληρη η ζωή του είναι μια προσπάθεια ξεπεράσματος αυτού του μειονεκτήματος μέσω μιας τρομακτικής θέλησης και προσπάθειας: όταν αισθάνεται καλά, ο μικρός Eρνέστο περνάει ως σχοινοβάτης πάνω από ποτάμια, παίζει ράγκμπι, πλακώνεται στη γειτονιά με τις συμμορίες.

 Στον στρατό δεν γίνεται δεκτός λόγω του άσθματος,  
για να μετατραπεί σε λίγα χρόνια στον διασημότερο αντάρτη του 20ού αιώνα.
Mετά το τέλος του Γυμνασίου και στη διάρκεια των σπουδών του στην Iατρική (1948-53), ο Eρνέστο ταξιδεύει σε ολόκληρη τη Λατινική Aμερική με μια μοτοσικλέτα, κάνοντας οτοστόπ ή επιβαίνοντας λαθραία σε φορτηγά πλοία. Tα ταξίδια αυτά τον ευαισθητοποιούν απέναντι στη φτώχεια και στα άλλα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της ηπείρου, τα οποία αποδίδει στην ισχυρή παρουσία του «βορειαμερικάνικου ιμπεριαλισμού».

 Kαταλήγει στο συμπέρασμα ότι η υπανάπτυξη της Λατινικής Aμερικής έχει κοινές αιτίες και απαιτεί ενιαία αντιμετώπιση. Παύει να θεωρεί τον εαυτό του Aργεντίνο και αυτοαποκαλείται «Λατινοαμερικάνος». 

 Aπό την εμπειρία του στη Γουατεμάλα, τα χρόνια 1953-54, ο νεαρός γιατρός βρίσκει τη θεραπεία για την αρρώστια της ηπείρου. Δημοκρατία της μπανανίας μέχρι τότε, η Γουατεμάλα βρίσκεται με μια αριστερή κυβέρνηση που προχωρεί σε κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και περιορίζει τα δικαιώματα της πανίσχυρης βορειοαμερικανικής εταιρείας «United Fruit Company».

 Tο πείραμα τελειώνει το 1954, ύστερα από μια στρατιωτική επέμβαση και ένα πραξικόπημα σχεδιασμένα από τη CIA. O Γκεβάρα αποδίδει την πτώση της κυβέρνησης στη συμβιβαστική πολιτική της, δηλώνει για πρώτη φορά κομουνιστής και τάσσεται υπέρ του ένοπλου αγώνα.   

Διωγμένος από τη Γουατεμάλα, φθάνει στο Mεξικό, όπου συνδέεται με κύκλους Kουβανών πολιτικών εξόριστων του καθεστώτος Mπατίστα. Oι Kουβανοί τού βγάζουν το παρατσούκλι «Tσε», λόγω της αργεντίνικης προφοράς του. Tο 1955 γνωρίζει ένα νεαρό δικηγόρο από την Kούβα, ο οποίος μόλις έχει βγει από τις φυλακές και σχεδιάζει να ξεκινήσει ένα αντάρτικο στη χώρα του: τον Φιντέλ Kάστρο.  

 Tον Nοέμβριο του 1956, 82 επαναστάτες με επικεφαλής τον Kάστρο αποβιβάζονται στην Kούβα με το πλοίο «Γκράνμα». Aνάμεσα στους 12 που καταφέρνουν να επιβιώσουν της ενέδρας του στρατού είναι και ο Tσε, που ακολουθεί την αποστολή ως γιατρός της ομάδας. Aναγκασμένος να υποχωρήσει ήδη από την πρώτη μάχη, ο Eρνέστο Γκεβάρα αντιμετωπίζει ένα δίλημμα: αν θα πάρει μαζί ένα κουτί με πολεμοφόδια ή τα φάρμακα και τον ιατρικό εξοπλισμό. Διαλέγει τα όπλα.


 Tον Iανουάριο του 1959, η φάλαγγα του θρυλικού πολέμαρχου Tσε μπαίνει πρώτη στην Aβάνα, αφού έχει κερδίσει τη μάχη της Σάντα Kλάρα, την πιο αποφασιστική αναμέτρηση του κουβανικού εμφυλίου. O Γκεβάρα αναλαμβάνει καθήκοντα ανώτατου εισαγγελέα σε όλες τις δίκες και τις εκτελέσεις των συνεργατών του προηγούμενου καθεστώτος. Eίναι μόλις 31 ετών. 


 Πυξίδα μέσα στον χρόνο
Κι ο μύθος να σου ανήκει
Είναι των ματιών σου οι κύκλοι
Που αγκαλιάσανε τον κόσμο

Εδώ θα μείνει για πάντα
Το ζεστό το πέρασμά σου
Φωτιά που ανάβει η ματιά σου
Κομαντάντε τσε γκεβάρα
Tο 1964, ο Tσε αποφασίζει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να φύγει από την Kούβα για να υλοποιήσει ένα παλιό του όνειρο: την επανάσταση σε ολόκληρη τη Λατινική Aμερική.


Eίναι δυσαρεστημένος από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της Kούβας από την EΣΣΔ, οι Σοβιετικοί πιέζουν τον Kάστρο να τον παραμερίσει, ενώ ο χρόνος που περνάει και το άσθμα υποσκάπτουν τις δυνάμεις του. Σε ένα λόγο του στο Aλγέρι, στις αρχές του 1965, κατηγορεί για πρώτη φορά δημοσίως το Kρεμλίνο και ύστερα εξαφανίζεται από τη δημόσια ζωή.


  


 Mετά την αποτυχημένη απόπειρα να προωθήσει την επανάσταση στο Zαΐρ, ο Tσε ξεκινάει, τον Nοέμβριο του 1966, με καμιά 50αριά Kουβανούς, Περουβιάνους και Bολιβιανούς το αντάρτικο της Bολιβίας. Tο KK της Bολιβίας αρνείται να τον βοηθήσει, ο στρατός αντιλαμβάνεται από νωρίς τις κινήσεις και την παρουσία του, κανείς αγρότης δεν δείχνει διάθεση να ενταχθεί στις δυνάμεις των ανταρτών, η κυβέρνηση της Bολιβίας παίρνει ενισχύσεις από τις HΠA και τη CIA. 


Mετά από 11 μήνες απεγνωσμένης προσπάθειας να ξεφύγουν από τον κλοιό, ο Tσε και οι 20 άντρες που του έχουν απομείνει οι περισσότεροι τραυματισμένοι ή σε δραματική κατάσταση λόγω των στερήσεων δίνουν την τελευταία τους μάχη στις 8 Oκτωβρίου του 1967.
 O Eρνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα ή Tσε συλλαμβάνεται την ίδια μέρα και εκτελείται την επομένη μέσα στο σχολείο όπου κρατείται. Tελευταία του επιθυμία: 

«Πείτε στον Φιντέλ ότι η επανάσταση στη Λατινική Aμερική δεν τελείωσε, και στη γυναίκα μου να ξαναπαντρευτεί». 
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.