Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013

Κατάσχονται σωρηδόν τραπεζικοί λογαριασμοί- "Χέρι" ακόμα και σε επιδόματα ανεργίας

Κατά χιλιάδες φεύγουν τα κατασχετήρια από τις εφορίες προς τις τράπεζες για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο..


Από την αρχή της χρονιάς, η Εφορία έχει «βάλει χέρι» σε περισσότερους από 50.000 τραπεζικούς λογαριασμούς και σύμφωνα με τα ΝΕΑ είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των κατασχετηρίων που γίνεται λόγος για αύξηση έως και 130%.


Οι κατασχέσεις γίνονται σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς, είτε είναι τρεχούμενοι, είτε μισθοδοσίας, αλλά ακόμη και σε προθεσμιακές καταθέσεις!


Ο όγκος των κατασχέσεων είναι τόσο μεγάλος που γίνονται ακόμα και...
σε επιδόματα ανεργίας, παρότι αυτό απαγορεύεται ρητά. 
 

Ακόμα χειρότερο είναι το γεγονός πως υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις που οι πολίτες βλέπουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό να αδειάζει παράνομα και να μην μπορούν να βρουν το δίκιο τους, γιατί γίνονται μπαλάκι μεταξύ Εφορίας και Τραπεζών.
 

Αυτό συμβαίνει γιατί οι Εφορίες στέλνουν ομαδικά κατασχετήρια στις τράπεζες εις βάρος φορολογουμένων, χωρίς να γνωρίζουν εάν οι καταθέσεις αυτές προστατεύονται από κατασχέσεις ή όχι.
 

Δηλαδή, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι τράπεζες οφείλουν να ελέγξουν εάν ο τραπεζικός λογαριασμός μπορεί να κατασχεθεί ή όχι, όπως για παράδειγμα οι λογαριασμοί μισθοδοσίας ή τα επιδόματα ανεργίας.
 
 

Όπως ρητά προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων «δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά εις βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ τον μήνα. 
 
 

Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 1.000 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση του 25%, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό που απομένει δεν είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ». 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.