Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

ΝΕΑ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΔΝΤ: Υποτιμήσαμε το πόσο θα έβλαπτε την Ελλάδα η συνταγή της λιτότητας



Να προβεί σε νέα, και τούτη τη φορά επίσημη παραδοχή ότι κατά τον χειρισμό της ελληνικής κρίσης υπέπεσε σε λάθος υπολογισμούς, φέρεται έτοιμο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 


Την είδηση μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο Dow Jones Newswires, επικαλούμενο έγγραφο που είχε κυκλοφορήσει στο Ταμείο υπό τον χαρακτηρισμό «αυστηρώς εμπιστευτικό» και περιήλθε σε γνώση της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal.



Το έγγραφο αποτελεί ουσιαστικά εσωτερική αποτίμηση των χειρισμών του ιδίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και επρόκειτο να αποτελέσει τη βάση για δημόσια παραδοχή των λανθασμένων κινήσεων στο ζήτημα της ελληνικής διάσωσης. 


Φέρει μάλιστα την ένδειξη «Αυστηρώς Εμπιστευτικό» και περιήλθε σε γνώση της εφημερίδας Wall Street Journal.
Οι συντάκτες του κειμένου παραδέχονται ότι υποεκτίμησαν εντονότατα τη ζημία που θα προκαλούσαν στην Ελλάδα οι συνταγές του Ταμείου για λιτότητα, αλλά επισημαίνουν ότι η απάντηση στην κρίση έδωσε στην ευρωζώνη τον απαραίτητο χρόνο να αποτρέψει τις επιτώσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη.


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παταδέχεται ότι παρέκαμψε τους ίδιους τους κανόνες του προκειμένου να καταστήσει το ογκούμενο ελληνικό χρέος να φαίνεται βιώσιμο, και ότι η χώρα μας, τελικά, απέτυχε σε τρία από τα τέσσερα κριτήρια, βάσει των οποίων το ΔΝΤ παρέχει βοήθεια.


Το έγγραφο περιγράφει επίσης τις αβεβαιότητες γύρω από την ελληνική διάσωση ως τόσο «σημαντικές που τα τεχνικά του κλιμάκια δεν ήταν δυνατόν να βεβαιώσουν ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα ήταν βιώσιμο με κάποια σημαντική πιθανότητα».


Το ΔΝΤ παραδέχεται επίσης ότι υπήρξε πάρα πολύ αισιόδοξο για τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για επιστροφή στις αγορές, αλλά και για τη δυνατότητά της να εφαρμόσει τους όρους για το πρόγραμμα διάσωσης.


Μία εκδοχή του κειμένου είναι πιθανόν να δημοσιοποιηθεί την Πέμπτη. Αποτελεί δε μία από τις πιο σημαντικές αναλύσεις των τελευταίων μηνών εκ μέρους του ΔΝΤ για την ανάμειξη του Οργανισμού στην κρίση της ευρωζώνης
Το απόρρητο έγγραφο υπογραμμίζει επίσης ότι το μεγαλύτερο κέρδος τους προγράμματος διάσωσης του 2010 δεν ήταν προς την Ελλάδα αλλά προς την ευρωζώνη.


Η διάσωση ήταν μια επιχείρηση, αναφέρεται στο κείμενο, που έδωσε στην ευρωζώνη τον χρόνο να οικοδομήσει ένα τείχος προστασίας γύρω από τα άλλα αδύναμα μέλη της και απέτρεψε δυνητικώς σοβαρότατες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.


Το Ταμείο ασκεί κριτική στην καθυστέρηση που επεδείχθη ως προς την αναδιάρθρωση του τεράστιου χρέους της Ελλάδας, αναδιάρθρωση που έγινε τελικά τον Μάιο του 2012, δύο ολόκληρα χρόνια από την αρχική συμφωνία διάωσης της Ελλάδας.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.