Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2013

Οι διαδηλωτές της Τουρκίας εξηγούν


Τους λόγους που τους οδήγησαν στις κινητοποιήσεις εξηγούν στην εφημερίδα New York Times μέλη του Κινήματος Δημοκρατίας του Γκεζί.

Στον τίτλο της διαφήμισης στην εφημερίδα «Τι συμβαίνει στην Τουρκία», ο οποίος μοιάζει να ξεθωριάζει πίσω από τους καπνούς ενός δακρυγόνου, τονίζεται ότι «ο τουρκικός λαός μίλησε, δεν θα μας συνθλίψουν».«Κατά τα δέκα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία ο Πρωθυπουργός Ερντογάν ζήσαμε τη συνεχή αποσάθρωση των πολιτικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας.

 Οι συλλήψεις πολλών δημοσιογράφων, καλλιτεχνών και εκλεγμένων πολιτικών και οι περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης, στα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων, δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα δεν αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τη δημοκρατία»,
 σημειώνουν οι συγγραφείς του κειμένου που δηλώνουν αλληλέγγυοι προς τους «απλούς πολίτες που διαμαρτύρονται» στην Τουρκία.


Μεταξύ άλλων ζητούν να σταματήσει η αστυνομική βία, να υπάρξει ελευθεροτυπία, «ένας ανοιχτός δημοκρατικός διάλογος και για έρευνα για τις πρόσφατες καταχρήσεις της εξουσίας από την κυβέρνηση, που οδήγησαν στο θάνατο αθώων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.
Η διαφήμιση υπογράφεται από το «Κίνημα Δημοκρατίας του Γκεζί» και πληρώθηκε χάρη σε έρανο που διενεργήθηκε μέσω του Διαδικτύου και επέτρεψε να συγκεντρωθούν 102.000 δολάρια μέσα σε διάστημα πέντε ημερών. Περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι έδωσαν χρήματα.


Μια νέα διαδήλωση αλληλεγγύης προς τους Τούρκους ακτιβιστές αναμένεται να γίνει απόψε στη Νέα Υόρκη και οι οργανωτές αναμένουν ότι θα συμμετάσχουν σε αυτήν πολλές χιλιάδες άνθρωποι.

ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.