Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Δεν εγκαταλείπουν την πλατεία Ταξίμ οι διαδηλωτές

Άκαρπη απέβη η συνάντηση εκπροσώπων της τουρκικής εξέγερσης στην πλατεία Ταξίμ με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της χώρας, Μπουλέντ Αρίντς.




Σύμφωνα με την «Πλατφόρμα Ταξίμ», που οργανώνει τις διαδηλώσεις, οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα συνεχιστούν, μέχρι η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα αιτήματα των διαδηλωτών.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Αρίντς, οι «απεσταλμένοι», όπως δήλωσαν, των διαδηλωτών, ανακοίνωσαν ότι επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, τα οποία απευθύνονται στον πρωθυπουργό της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν.



Μάλιστα, καταδίκασαν τη ρητορική του Τούρκου πρωθυπουργού, τον οποίο κατηγόρησαν ότι «υποκινεί εμφύλιο πόλεμο» και «προσβάλλει» τους πολίτες.



Παραθέτοντας αριθμητικά στοιχεία για τις διαδηλώσεις, τόνισαν ότι τουλάχιστον 2.319 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη, ενώ περισσότεροι από 4.000 είναι οι τραυματίες σε όλη την επικράτεια.



Παράλληλα, κάλεσαν την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις περιβαλλοντικές συνέπειες των σχεδίων δόμησης στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, καλώντας την επίσης να αναθεωρήσει τα πλάνα της για το χτίσιμο νέας γέφυρας, αλλά και νέου αεροδρομίου.



Ακόμη, κάλεσαν τον Ερντογάν να εγκαταλείψει το σχεδιασμό του για την ανέγερση οθωμανικού μνημείου στην πλατεία Ταξίμ. 



Όσο για την αστυνομική βία, οι εκπρόσωποι της «Πλατφόρμας Ταξίμ» ζήτησαν να απαγορευθεί η χρήση χημικών και σπρέι πιπεριού, καθώς και να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους όλοι οι αξιωματούχοι της αστυνομίας, που εμπλέκονται στα επεισόδια.

Τρίτος νεκρός στις διαδηλώσεις

Την ίδια ώρα, όπως γινόταν γνωστό από τον Τουρκικό Ιατρικό Σύνδεσμο, ένας ακόμα ακτιβιστής, ο Ετέμ Σαρισουλούκ, ο οποίος είχε χτυπηθεί στο κεφάλι κατά τη διάρκεια των βίαιων ταραχών στην Άγκυρα, υπέκυψε σήμερα στα τραύματά του, ανεβάζοντας στους τρεις το συνολικό αριθμό των νεκρών.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.