Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΜΕ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΤΟ Α’ ΤΡΙΜΗΝΟ!

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΕΙ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ!

 

Την σφαγή των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού (μισθοί, συντάξεις, επιδόματα κλπ) και την φοροληστεία που υφίστανται χιλιάδες οικογένειες, προσπαθεί να αποκρύψει η κυβέρνηση, κάνοντας χρήση λογιστικών τεχνασμάτων και πανηγυρίζοντας για το "πλεόνασμα" ύψους 520 εκατ. ευρώ, το οποίο εμφάνισε το ισοζύγιο εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο του 2013.
 
 
Η τρικομματική κυβέρνηση λοιπόν, προκειμένου να παρουσιάσει μια "αισιόδοξη" εικόνα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, η οποία συνίσταται στο προαναφερθέν πρωτογενές πλεόνασμα, κατέφυγε σε ορισμένα λογιστικά τρυκ. 
 
 
Στο τομέα των κρατικών εσόδων υπάρχει μια υπερκάλυψη του στόχου κατά 985 εκατ. ευρώ (12,338 δισ. ευρώ το α' τρίμηνο έναντι 11,353 δισ. ευρώ). Η διαφορά αυτή είναι πλασματική για τους εξής λόγους: 
 
 
α) Τα έσοδα από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων "διπλασιάζονται" έναντι του στόχου, που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) (1,614  δισ. ευρώ το α' τρίμηνο έναντι στόχου 790 εκατ. ευρώ). Ο "διπλασιασμός" αυτός οφείλεται στο ότι υπήρξαν αυξημένες εισροές από την Ε.Ε. για αιτήσεις πληρωμών που είχαν υποβληθεί στο τέλος του 2012.
 
 
β) Μεγάλη μείωση στις επιστροφές φόρου του τρέχοντος οικονομικού έτους, με αντίστοιχη εξόφληση υποχρεώσεων παρελθόντων ετών. Συνολικά επεστράφησαν σε επιχειρήσεις 213 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 680 εκατ. δημιουργώντας ένα "πλεόνασμα" ύψους 467 εκατ. ευρώ, το οποίο "δόθηκε" πίσω στις επιχειρήσεις, αφού πρώτα ονομάστηκε "επιστροφες φόρων παρελθόντων ετών", εξαιρέθηκε από το ισοζύγιο και μεταφέρθηκε ως υποσημείωση στα πληροφοριακά στοιχεία!!!. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση, ακολουθώντας τις εντολές της τρόικας, προχώρησε στις σχετικές πληρωμές επιστροφής φόρων προς οργανισμούς και επιχειρήσεις ύψους 570 εκατ. ευρώ!
 
 
γ) Τα καταρρέοντα φορολογικά έσοδα σώζονται από την ανελέητη λεηλασία των εργατικών εισοδημάτων και ειδικά μέσω του χαρατσιού ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ. Ειδικότερα, οι φόροι από στην περιουσία παρουσιάζουν υπερκάλυψη του στόχου κατά 101 εκατ. ευρώ (εντός του α' τριμήνου εισπράχθηκαν φόροι 708 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 607 εκατ.)
 
 
Συνολικά, στα φορολογικά έσοδα πρέπει να σημειωθεί η βύθισή τους κατά 413 εκατ. (10,290 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2013, έναντι 10,703 δισ. ευρώ το περυσινό αντίστοιχο διάστημα), η οποία οφείλεται στην εξάπλωση της φτώχειας και της ανεργίας, με την συνεπακόλουθη σύνθλιψη της κατανάλωσης. Από την άλλη πλευρά. τα φορολογικά έσοδα από νομικά πρόσωπα (μεγάλες ανώνυμες εταιρίες και ΕΠΕ) περιορίστηκαν στα 21 εκατ. ευρώ (!!!), ενώ μέχρι το τέλος του έτους, τα έσοδα αυτής της κατηγορίας δεν θα ξεπεράσουν τα 1,48 δισ....
 
 
Από την πλευρά των κρατικών δαπανών, η  εικόνα του προϋπολογισμού είναι  είναι αποκαλυπτική. Αξίζει, ωστοσο, να σταθούμε στο άγριο τσεκούρωμα των κονδυλίων που προορίζονται για τους μισθούς, τις συντάξεις, τα επιδόματα κλπ.
 
 
α) Το σύνολο των πρωτογενών δαπανών, δηλαδή αυτών που αφορούν σε μισθούς, συντάξεις, ασφάλιση, Πρόνοια, λειτουργικά έξοδα υποχώρησαν στα 11,181 δισ. ευρώ (από 12,578 δισ. ευρώ) με πτώση 11,1%. 
 
 
β) Οι κάθε είδους δαπάνες για «ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία» καταγράφονται στα 4,2 δισ. ευρώ (από 5,4 δισ. στο α' τρίμηνο του 2012).
 
γ) Η διάλυση σε απόλυτα μεγέθη φτάνει στο 1,2 δισ. ευρώ και το ποσοστό της τσεκουρώματος στο 22,2%. 
 
 
Το έλλειμμα ύψους 1.354 εκατ. ευρώ παρουσιάστηκε στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου, έναντι ελλείμματος 7.279 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 4.185 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 6.417 εκατ. ή σε ποσοστό 32,7%.
 
 
Με τα παραπάνω τεχνάσματα, λοιπόν, "επιτεύχθηκε" πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 520 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 334 εκατ. ευρώ το 2012 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2.338 εκατ. ευρώ.
Η κούφια κυβερνητική θριαμβολογία προσπαθεί να καλύψει την βαθιά ταξικότητα της εφαρμοζόμενης πολιτικής.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.